FREDRIKSEN & FLY FISHERMEN

This post is currently only available in Norwegian.

John Fredriksen har tjent 20 milliarder på norsk laks, minst, og smiler og koser seg med pengene på Kypros i Middelhavet. Herfra forvalter han borerigger, tankskip litt av sitt eget ego og sitt innehav av aksjer i Marine Harvest, Norges og verdens største oppdrettsselskap Det er ikke rart massen og fluefiskerne ikke liker norske fiskeoppdrettere når det er Fredriksen som får stå som frontfigur, og forståelsen av hvordan de lever livet?

Er forøvrig ikke John Fredriksen fluefisker selv? Han elsker jo å fiske i elven Nausta i Sogn & Fjordane, hvor han vader ut i elven på jakt etter villaksen. John nøyer seg altså ikke med oppdrettsfisk, han vil ha begge deler. Ikke så dumt det.

Jon og villaksen

Villaksen John Fredriksen er ikke en fiskeoppdretter som opererer ute på merdene, han er en finans forvalter som selger og kjøper ting i forskjellige sykler, som han så forsøker å beregne på forhånd. En fiskeoppdretter er fjorden og havets bonde som setter ut smolt og forer den opp og slakter fisken når den er blitt rundt 5 kilo. Helst enda større, Så du og jeg kan ha sunn mat på bordet. Omtrent som bonden som holder seg på land. Samme prinsippet gjelder. Det å være fiskeoppdretter er et hardt yrke og du må være standby 24/7.

Er dette den rette imagen til norsk oppdrettslaks

Er dette den rette imagen til norsk oppdrettslaks?

Hva er den rette imagen til norsk oppdrettslaks? Hva er det som egentlig er så galt med fiskeoppdrett? Vi forurenser, fisken rømmer og blander seg med villfisken, og er syk og tiltrekker seg masse lus. Sies det. Og det puttes mye antibiotika i fisken. Sportsfiskere land og strand rundt sammen med en del av den norske befolkningen liker ikke denne bransjen. Eller er det Fredriksen sin image de ikke er helt på lag med? Eller den hardtarbeidende oppdretter? Begge jobber jo hardt, men …

Er det noen som hater fisken og oljen, som er det som holder liv i Norge? Er det en grad av misunnelse over vår egen velferd som er ute og går på egen hånd?

Er dette den rette imagen av oppdretteren isteden

Er dette den rette imagen av oppdretteren isteden?

Antibiotika har det ikke vært i oppdrettsfisken på 10 år, så den debatten kan vi legge død. Rømning skjer sjeldnere og sjeldnere i takt med nye merde typer Og det kommer til å bli brukt fiberkarbon i nøtene som du ikke får slitt i stykker, selv om en båt skulle krasje inn i anlegget, og som ikke avgir noen uønskede stoffer.

Men fortsatt kan laksen bli syk, ellers må det jo være noe sykt med hele fisken. Laksen er et levende vesen og kan bli syk på linje med andre. Slik må det jo fortsatt være om vi ikke skal skape en monsterfisk som ikke kan bli syk. Da blir det virkelig sykt.

Alle parter har noe å lære, men først og fremst forståelse for at bærekraftige anlegg er Norges største ressurs, og vi må derfor stå sammen om å utvikle dette. Enig?

Mads

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *