FAGRÅDET
Fjord Visjon Lax AS (under stiftelse) jobber med å opprette smarte fiskeoppdrett med konsesjoner for laks og ørret i Oslofjorden ved Horten.
Og i Sognefjorden og i Lyngen nord av Tromsø. Etter at konsesjon er gitt vil det gå 5-6 mnd på å klargjøre den enkelte lokasjonen, som foregår samtidig med at merde systemet blir produsert og klargjort på land, og når merdene er satt ut i sjøen blir det satt ut 100-300 grams smolt, som når rundt 5 kilos slaktevekt etter 10-12 måneder.
Fjord Visjon konseptet startet som en ide om å lage et lite fjordabåtrederi med explorer opplevelser som så dagens lys i 2008, og som det nå også er laget TV serier med. ”Oppdrag Sognefjorden” og ”oppdrag nord Norge” seriene på NRK1 vises nå i mange land med en moderne, appellerende sportslig og sunn Norges profil. Her mønstrer norske ekstremsport utøvere på sammen med bla. Lasse Kjus, Kari Traa og Kronprins Haakon og reiser på tur med Kaptein Mads Bækkelund og opplever det norske landskapet og fellesskap. Vi vil benytte den samme merkevaren og den samme positive kulturen til å produsere og selge sunn populær laks.
Vi satser på oppdrett i sjø med så få hindre som mulig, som er den rimeligste og mest effektive metoden. Hvorfor skal laksen på land når den i trives best i sjøen, og alt kan gjøres mere effektivt der?
Familien til Mads startet Ervik laks og ørret oppdrett på Frøya i 1973, og driver fiskebåten Svanaug Elise,
http://xn--fryaportalen-wjb.no/bedrifter/erviks-laks-og-rret//
Nytt konsept som skal gjøre laksen mer populær og folkelig
Med på laget er også røkter og oppdretter Åge Igland som driver Korshamn havbruk.
Selskapet har også god hjelp av den erfarne oppdrettsmannen Carl-Erik Arnesen. Han ledet i flere år utlånene i Dnb til oppdrett og har gjennom 16 år bygget opp Firda Seafood til en av landets største oppdrettsselskap.
Mads har utviklet et nytt konsept som skal gjøre laksen mer populær og folkelig som bla. innebærer et visningssenter i Horten og Oslo og muligens i Lyngen, hvor pågående forskning og laksens betydning for Norge vises fram. Vi tar også som den første i Norge opp ekskrementene fra fisken fra merdene, og får dette omgjort i land til drivstoff til forskjellige fartøy og/eller gjødsel. Vi vil også drive lusefritt og ser ikke på det som et problem.
Dette er med å vise kunder og myndigheter at laks er trendy og miljøvennlig og den smarteste maten, og vi viser dette til verden rundt oss.
På visningssenteret serverer vi også sunn god skolemat til skoleklasser på besøk for kr 20,- pr porsjon.
Søknader:
- Søknad om 2 visningskonsesjoner for laks i Oslofjorden i Horten kommune og i Sognefjorden i Balestrand kommune. Dette er under behandling og forhandling. Skal være vårt springbrett til satsing i disse områdene.
- Søknad om 1 visningskonsesjon for laks i nord Lenangen i Lyngen kommune forberedes, som skal være vårt springbrett til satsing på oppdrett av laks i arktiske områder.
Vi jobber også med nye innovative måter å selge laksen på, og vil etterhvert åpne en pilot med Salmon King for varene våre, og er åpen for franchise om andre vil være med.
Vi tar dette steg for steg, og har hele tiden med oss et godt forsknings og «advisory team» som sørger for optimal drift. Og ved siden av dette henter vi råd hos mange fagorganisasjoner som http://www.niva.no/ og det vil være en fast representant fra Universitet på Ås med.
Andre deltagere:
Ole Marius Farstad, biolog og fiskerikandidat med Master fra universitetet i Tromsø, vil levere smolt fra Sørsmolt i Kragerø til oppdrettet i Oslofjorden. Ex salgssjef hos laksemegleren Seaborn med kunnskaper om hele innkjøps og salgsleddet.
Fra venstre, oppdretter og eier av Firda Seafood Ola Braanaas, Ole Marius Farstad, Carl-Erik Arnesen og Mads Bækkelund.
Stine Ervik, produksjonssjef Ervik laks og ørret, fiskerikandidat med Master fra universitetet i Tromsø. Stine er flasket opp med fisk på øyriket Frøya.
Åge Igland, oppdretter og daglig leder Korshamn havbruk, har nesten ikke hatt lus, annen sykdom eller rømning fra anlegget.
Åge er inkarnasjonen på norsk oppdrett som jobber dag & natt ved merdene og kan alle lag av produksjons syklusen.
Sterner, Kim David Lid / Arne Jalmar Knap, håndtering av slam fra merdene og prosessen mot produksjon av drivstoff.
Greve biogass, prosessering av slammet og mer. http://www.grevebiogass.no/
Stian Lernes, inntil april 2017 ansatt i norske sjømatbedrifters landsforbund, bred kunnskap om hele bransjen, men melder nå overgang til Lerøy.
Det kan også være aktuelt prosjekt for prosjekt å ha med seg redningsselskapet angënde sikkerhet på og ved merdene, fagrådet for ytre Oslofjorden hvor alle kommunene i Oslofjorden er representert, og kommunene det drives aktivitet i.
I Oslofjorden er det litt spesielle forhold som gjør at vi må sette ut relativt stor fisk på 200-300 gram i mars og slakte ved juletider, det beste vil være å ha 1 vårutsett og 1 høstutsett, men det forutsetter isfrie vintre. oppdrettet vil mao kunne ligge brakklagt 3 mnd i året. Størrelsen: En konsesjon har gjerne 2 ringer med en diameter på 50 meter pluss en ramme på 80 X 150 meter.
Det er et omfattende arbeide som så langt er administrert av Mads Bækkelund, og det er åpent for nye partnere å være med.
Mads Bækkelund – 9216 3985